Geplaatst op
De levensduur van epoxyvloeren is afhankelijk van de dikte en de gebruiksomstandigheden. Daarnaast kunnen vloeren worden gerepareerd door overcoating met een andere laag hars, die langer dan 20 jaar meegaat. Toch is er nog veel onbekend over de levensduur van een gietvloer, omdat veel gietvloeren met het bouwpuin van hun woning verdwijnen op de stort of worden gerecycled. Toch zijn er wel indicaties over de levensduur die ons enthousiast maken; sommige epoxyvloeren gaan zo lang mee als de gebouwen waar ze worden gerealiseerd. Er zijn geen gemiddelde verwijderings- en recyclingpercentages beschikbaar als het gaat om epoxyvloeren (gietvloeren).
Is een gietvloer te recyclen?
Het proces voor de gescheiden afvoer van epoxyvloeren in de EU moet nog volledig worden gedefinieerd. De indeling van epoxy op de Europese lijst van afvalstoffen – die door de EU-wetgeving, de Afvalstoffenkaderrichtlijn, wordt voorgeschreven – moet nog worden vastgesteld. Afvalverwijderingsbedrijven in Duitsland voeren een analyse uit van de epoxyvloeren, die daarbij helpt. Epoxyharsen zijn moeilijk te recyclen en daarom is het moeilijk om verder te gaan dan de theoretische aannames. Het uitharden is een
onomkeerbaar proces, dat de eigenschappen van de harsen verbetert, maar het moeilijk maakt om ze te recyclen.
Een optie voor thermohardende polymeren zoals epoxyharsen is de zogenaamde partikel-recycling, een grondig en ingewikkeld proces waarbij het product wordt vermalen en als vulmateriaal wordt gebruikt. Er is dus een vraag naar gegevens en informatie over het lot van epoxyvloeren aan het einde van hun gebruiksduur. Daar wordt op dit moment dus hard aan gewerkt. Aangezien elke nieuwe laag van de vloeren 20 jaar meegaat, zal ook de techniek van het recyclen niet stil staan. In de toekomst verwachten we dat gietvloeren 100% te recyclen zijn. Op dit moment zijn ze in een andere vorm (vulstof) dus wel her te gebruiken.