eh makelaardij

Hoe wordt een rieten dak gemaakt?

Geplaatst op

Rieten daken kom je in de randstad niet zoveel meer tegen. Je zult naar de boeren dorpjes moeten gaan of gewoon naar plekken zonder McDonald’s in de buurt. Rieten daken zijn een genot voor het oog en zijn tegenwoordig een status van rijkdom. Om een rieten dak te maken is namelijk erg moeilijk. Vroeger deed men dat altijd, omdat het de beste optie was. Nu kiezen mensen ervoor om hun villa mee af te werken. We geven je een korte geschiedenis en vertellen hoe ze gemaakt worden.

Geschiedenis van rieten daken

Riet wordt in Noord-Europa al eeuwen lang gebruikt als dakbedekking. Vroeger was het een van de goedkoopste manieren om het dak te maken. Riet was overal te vinden en hout hadden ze nodig om hun haarden te stoken of andere dingen van de bouwen. Tegenwoordig is rietdekken een specialisme. Het is een kunst die langzaam verloren gaat.  Omdat het relatief ook meer onderhoud nodig heeft, kiezen meer mensen voor andere opties. 

Hoe wordt een rieten dak gemaakt?

Een rieten dak wordt gemaakt van eenjarig riet. Als het ouder is, is het al niet meer geschikt. Om riet te kunnen leggen moet je eerst een frame bouwen. Deze dakconstructie bestaat uit spanten, waarover gordingen of flieringen zijn aangebracht. Daar worden dan vervolgens de sporen of sparren bevestigd. Hierover worden nog eens de rietlatten gelegd zodat je uiteindelijk het riet kunt vastmaken. Zoals je leest, is er geen knoop aan vast te binden als je geen rietdekker bent. 

Nadelen van riet

Als je een nieuw huis laat bouwen of je gaat verhuizen, weet dan wel dat riet erg brandgevaarlijk kan zijn. Vooral met oud & nieuw is het niet raadzaam om weg te gaan. Je zult op het dak moeten letten dat het niet in de fik vliegt door een warme pijl. 

Gerelateerde berichten

Over ons

Bij eh-makelaardij.nl nemen we je mee langs tal van interessante zaken omtrent vastgoed.

Contactgegevens

Via info @ eh-makelaardij.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden